Iluminare - Vid absolut „Ti-ai dat vreodata seama ca Il cauti pe Dumnezeu cu ochii Lui?”
                                                                                          Adyashanti
 
              Iti poti imagina daca realizezi ca nu esti deloc o problema de rezolvat?      
              Imagineaza-ti ca stii ca orice ti-ai spune altfel este doar o miscare a gandului in mintea care spune “Orice este, nu este cum ar trebui sa fie”. Deci, cel mai mare act de compasiune incepe dinautru. Si cand fiinta nu mai este privita ca o problema, aceasta se numeste pacea ce trece de orice intelegere.Multi căutători spirituali raman “blocati” în goliciune, în absolut, în transcendenţă. Ei se agaţă de fericire, pace sau indiferenţă. Când dispare motivaţia auto-centrată pentru viaţă, multi cautatori devin indiferenţi. Ei văd perfecţiunea a tot ce există şi nu văd nici un motiv pentru a face nimic, inclusiv grija pentru ei înşişi sau altele. Eu numesc acest lucru"luând un refugiu fals". Este o foarte subtilă capcana egotică; este o fixare în absolut şi in toate formele inconştiente de ataşament care se pretind ca eliberare. Poate fi foarte dificil să trezeşti pe cineva din această fixatie iluzorie deoarece literalmente el(ea) nu are nici o motivaţie pentru a iesi din ea. Blocat într-o formă de indiferenţă divină, astfel de oameni cred că au ajuns la partea de sus a muntelui atunci când de fapt ei se ascund la jumătatea drumului, pe panta acestuia.
              Adevarul nu raspunde la nimic. Adevarul ESTE Totul!
              Daca vrei sa cunosti ceva, du-te in alta parte. Daca vrei sa cunosti totul, atunci aseaza-te si asculta.
              Trebuie să vrei să ştii adevărul mai mult decât vrei să te simti sigur pentru a te trezi pe deplin la faptul că tu esti nimic altceva decât Trezirea in sine.Oameni spirituali pot fi unii dintre cei mai violenti oameni pe care-i vei întâlni vreodată. De obicei, ei sunt violenti cu ei însisi. In mod violent încearcă să-si controleze mintea, emoţiile lor şi trupurile lor. Acestia devin supărati cu ei înşişi şi se bat(consuma) pentru ca nu s-au ridicat până la ideea mintii lor condiţionate despre ce cred Iluminarea a fi. Nici unul vreodată nu a devenit liber prin această violenţă. De ce se face că atât de puţini oameni sunt cu adevărat liberi? Deoarece ei încearcă să se conformeze ideilor, conceptelor şi credinţelor din capetele lor. Ei încearcă sa ajunga in Rai concentrandu-se. Dar libertatea este despre starea naturală, expresia spontana si ne-auto-constienta a lui A fi. Dacă vrei să-l găsesti, observa că însăşi ideea de "cineva care este în control" este un concept creat de minte. Fă un pas înapoi în necunoscut.
               Adevarata Inteligenta nu deriva din gand. Adevarata Inteligenta foloseste gandul.
               Meditatia este rochia (costumul) in repetitia pentru moarte. Adevarata meditatie este a renunta la manipularea experientei.
               Ce vorbesc e menit sa te zdruncine in trezire, nu sa-ti spuna cum sa visezi mai bine.
               Nimeni nu ne poate da ceea ce suntem deja. Nu ar fi teribil daca cineva ti-ar putea da ceea ce esti?...pentru ca daca ar putea sa-ti dea, ar putea si sa-ti ia.
               Ce sunt de fapt?
               Partea frumoasa...este ca nimeni nu ne poate spune cine sau ce suntem. Nimeni nu ne poate spune. Nu intr-un mod care sa fie satisfacator noua. Adevarata noastra natura se auto-autentifica. Cand dam peste natura noastra adevarata, ea se autentifica pe ea insasi. Ceva in noi stie. Asta...este ce s-a tot cautat, dorit. Asta este. De obicei, nu este la ce ne asteptam... Inerent in impulsul de libertate, este insecuritatea. Impulsul de libertate vine din afara mintii si datorita acestui lucru, face mintea sa se simta foarte nesigura. Majoritatea cautatorilor spirituali se departeaza de aceasta nesiguranta cautand si luptand pentru un maret obiectiv spiritual. Asta fac ei pentru a evita sa se simta nesiguri.
Acum, nu credeti ca Trezirea este sfarsitul. Trezirea este sfarsitul cautarii, sfarsitul cautatorului, dar este inceputul vietii traite din adevarata ta natura.
Adevarata meditatie nu este despre a stapani vreo tehnica ci despre a renunta la control.
Realizam, adesea chiar brusc, ca senzatia noastra de Eu, care a fost formata si construita din ideile, credintele si imaginile noastre, nu sunt chiar cine suntem noi. Nu ne definesc, nu au centru. Iluminarea este un proces distructiv. Nu are nimic de a face cu a deveni mai bun sau a fi mai fericit. Este departarea de neadevar.Este completa eradicare de la tot ceea ce am imaginat a fi adevarat.
                E timpul să faci jetoanele numerar, pune-ti ideile şi convingerile pe masă.
                Vezi cine are cea mai buna mână, tu sau misterul care te străbate?
                E timpul să-ti cureti pantofii de mizeria mintii, desfa sireturile care-ti ţin împreună închisoarea şi legăna-ti degetele de la picioare în abis.
                Odată ce ai pus totul pe masă, odată ce toti banii au disparut şi buzunarele-ti sunt pline de aer, tot ce ti-a mai ramas de pariat esti tu.
                Continua, urca pe varful de catifea de pe masa cu cea mai mare miza.
                Pune-te ca pariu.
                Uită-te în ochii lui Dumnezeu pentru ca macar o data in viata ta, pierzi .
                Un om obişnuit cauta libertatea prin Iluminare. Un om iluminat exprimă libertatea prin a fi un om obisnuit.
                De îndată ce mintea are o agendă şi decide ce trebuie să schimbe, inseamna irealitate. Viaţa nu are nevoie sa decida cine este corect şi cine greşeşte. Viaţa nu are nevoie sa stie  drumul “drept" pentru. că se indreaptă acolo oricum.Dacă preferi fum peste foc, atunci ridica-te acum şi pleacă.Pentru ca nu intenţionez să parfumez îmbrăcămintea mintii tale cu alte cunoştinţe murdare de funingine.Nu, am altceva în minte.Astăzi eu ţin o flacără în mâna mea stângă şi o sabie în dreapta mea.Nu va fi nici un control al avariilor astăzi.Pentru ca Dumnezeu are chef sa-ti jefuiasca bogăţiile si sa te dezbrace violent
intr-o asa o saracie de-ti tai rasuflarea iar tot ce-ti va ramane va fi doar o tendinta de a straluci.Deci nu doar sta în jurul flacării sufocandu-te in mintea ta.Pentru ca acesta nu e cântec de foc de tabara, sa dormi mantrat fara ratiune in el.Sari acum în spațiul dintre gânduri şi ieşi din acest vis înainte sa ard naibii locul din temelii.Adevărul este că esti deja ceea ce cauti.
                Nu crede că Iluminarea te va face special(ă), nu te va face. Dacă te simţi special în vreun fel, atunci trezirea n-a apărut. Am întâlnit o mulţime de oameni care cred că sunt iluminati şi treji pur şi simplu pentru că ei au avut o experienţă foarte deosebit-mistica-spirituală. Ei poarta Iluminarea ca o insigna de onoare pe mâneca lor. Ei stau printre prieteni şi vorbesc despre cat de treji sunt savurând cafea la o cafenea. Ce-i amuzant despre Iluminare este că atunci când este autentica, nu este nimeni s-o pretinda. Iluminarea este foarte ordinara; nu este nimic special. Mai degrabă decât sa te facă mai special, te face mai putin special. Te planteaza drept în centrul unei minunate umilinţe şi inocenţe. Oricine altcineva te poate numi sau nu, iluminat, dar atunci când eşti iluminat, întreaga noţiune devine o mare gluma. Eu folosesc cuvântul Iluminat tot timpul; nu sa te indrept spre, ci dincolo de el. Nu te bloca în Iluminare.
Iluminarea este, in final, nimic mai mult decat starea naturala de a fi.
                 Adevărul este singurul lucru peste care veţi da vreodată si care nu are nici o agendă.
                Cel mai mare obstacol în calea Trezirii este credinţa că este ceva rar.Mintea poate accepta sau nega că tu eşti Trezirea, dar in orice caz, nu poate înţelege cu adevărat. Aceasta nu poate cuprinde : Gandul că nu poate intelege ceea ce este dincolo de gand."
 
                                                                                                                                                                                   Traducere si adaptare : Mircea Ganea

Articole