uleiuri esentiale biblice           “Este cineva bolnav intre voi? Sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn, in numele Domnului. Si ungeau cu untdelemn pe multi bolnavi si-i vindecau.”  Iacov 5:14

            In Pilde 21:20 citim : “Comori de pret si untdelemn se gasesc in casa celui intelept.” Ne putem intreba , pe buna dreptate , de ce a avea ulei in casa ar fi considerat semn de intelepciune? Fireste ca nu intamplator , in Biblie sunt mentionate cel putin 33 de uleiuri esentiale diferite sau plante aromatice producatoare de ulei (12 dintre ele plus scortisoara si trestia mirositoare sunt prezentate mai jos).
Cuvantul “ulei” este mentionat de 191 de ori in Biblie, in timp ce “uleiul de masline” este mentionat in mod clar doar de 7 ori. Uleiul de masline era folosit nu doar ca hrana , ci era ars in lampi pentru lumina, precum si ca baza pentru amestecarea altor uleiuri in scopuri religioase sau medicale.
            Cuvantul “mirositoare” este mentionat de 68 de ori in Biblie. Din acestea, 54 sunt referiri la uleiurile de tamaie, mirt, galbanum si onice. In alte situatii, cuvantul ebraic “lebonah”, tradus ca “mireasma” , inseamna de fapt tamaie. In doar opt din situatiile in care este mentionat cuvantul “mirositoare”, uleiurile din formula respectiva nu sunt identificabile.
            In Psalmul 44:9, Pilde 27:9, Isaiah 61:3 si Evreii 1:9, citim despre “untdelemnul bucuriei” sau “bucurie” si cum uleiurile “inveselesc inima”. Uleiurile esentiale sunt mentionate in Biblie ca “miresme”, “ungeri”, “aromate”. In Biblie sunt peste 600 de referiri la uleiurile esentiale si/sau plante aromatice din care ele erau extrase.
            Chimia unica a uleiurilor esentiale
            Clasele dominante de compusi in uleiurile din Biblie sunt : sesquiterpene, monoterpene si fenoli (inclusiv esteri). Exista mai mult de 10.000 de tipuri de sesquiterpene, mai mult de 2.000 de feluri de monoterpene si sute de fenoli, impreuna cu mii de tipuri de cetone, aldehide si esteri. Fenolii, cetonele si aldehidele sunt antiseptice, curata receptorii si detoxifica corpul. Sesquiterpenele oxigeneaza, ridica starea de spirit si deprogrameaza informatia gresita sau deformata din ADN. Monoterpenele distrug microbii si reprogrameaza celulele cu informatia corecta. Esterii sunt calmanti, reduc stres-ul si au efect de eliberare emotional. Sesquiterpenele se gasescin principal in : lemn de cedru 98%, lemn de santal 95%, smirna 65%, nard 46% si chiparos 12%. Monoterpenele se gasesc in tamaie 82%, chiparos 77%, galbanum 75%, trandafir de Sharon 54%, mirt 37%, nard 36% si isop 30%. Fenolii se gasesc in Trestia mirositoare 30%, scortisoara 25% si cassia 8%. Aceste ultime trei uleiuri sunt ingredientele ce compun Sfantul ulei de ungere mentionat in Iesirea 30:23:24. Sesquiterpenele si monoterpenele pot contribui la elevarea spirituala prin stimularea glandei pineale, iar abilitatile lor de oxigenare pot crea un mediu dificil pentru supravietuirea celulelor canceroase. Ele sustin puternic sistemul imunitar si stimuleaza apararea naturala a corpului. Fenolii, pe langa abilitatile lor antimicrobiene si de curatare, promoveaza echilibru hormonal si sustin functionarea sanatoasa a corpului. Cercetarile au revelat faptul ca uleiul de scortisoara este la fel de eficient impotriva anumitor bacterii ca penicilina si ampicilina. Astfel s-a dovedit ca uleiurile mentionate in  Biblie cu mii de ani in urma servesc la vindecarea pe toate planurile : spiritual, emotional, mental si fizic.

            Twelve Oils of Ancient Scripture  (Setul de doisprezece uleiuri ale Sfintei Scripturi)

            1. Aloes (Sandalwood) – Aloe (lemn de santal)
            Santalum album , familia: Sandalaceae
            “Nicodim, care la început se dusese la Isus, noaptea, a venit şi el, şi a adus o amestecătură de aproape o sută de litri de smirnă şi de aloe.” Ioan 19:39.
Mentionari in Biblie : Cantarea Cantarilor 4:14; Psalmi 44:10; Sfanta Evanghelie dupa Ioan 19:39; Pildele lui Solomon 7:17; Ioan 19:39.
Sursa : Lemnul copacului.
Chimia : sesquiterpene alcooli 80%, sesquiterpene hidrocarburi 12%, sesquiterpene aldehide 3%, acizi carboxilici 2%.
Utilizari in timpurile biblice : ajutor in meditatie, afrodisiac,  imbalsamare.
Utilizari actuale : ingrijirea pielii, favorizeaza somnul profund (stimuleaza eliberarea de melatonina), rol de sustinere a sistemului endocrin si de reproducere feminine, infectii ale tractului urinar.
              Uleiul de santal  are o aroma bogata, dulce, calda si lemnoasa , cu efect senzual si stimulant. Folosit initial la ceremonii religioase si pentru meditatii, santalul improspateaza si relaxeaza in acelasi timp. Are un continut ridicat de sesquiterpene , facand obiectul unor ample cercetari stiintifice asupra capacitatiii sale de a alimenta epifiza cu oxigen.  Epifiza este cea care produce melatonina atat de necesara organismului pentru un somn adanc si odihnitor. Lemnul de santal este asemanator  cu uleiul de tamaie , avand acelasi efect benefic in  a mentine un un sistem nervos si circulator sanatos. Uleiul de santal este foarte apreciat  in ingrijirea pielii , pentru proprietatile sale de hidratare si echilibrare.
Aplicatii : pulverizare, se aplica local prin ungere si masaj usor, ingerare orala, inhalare ca mireasma.
             2.Cassia
             Cinnamomum cassia , familia : Lauraceae

            “Smirna, aloia şi cassia îţi umplu de miros plăcut toate veşmintele; în casele tale împărăteşti de fildeş te înveselesc instrumentele cu coarde.” Psalmi 45:8
Mentionari in Biblie : Iesirea 30:24; Iezechiiel 27:19;Psalmi 45:8.
Sursa : Scoarta copacului
Chimia : aldehide cinamice 80%, fenoli 8%, cumarine 7%, esteri 5%.
Utilizari in timpurile biblice : ingredient in uleiul “Sfanta Mirungere a lui Moise”.
Utilizari actuale : intarirea sistemului imunitar si sustinerea mecanismului de aparare naturala a corpului.Uleiul Cassia se mai gaseste de asemenea ca amestec in uleiuri combinate. Ex: Exodus II.
Aplicatii : 1picatura de cassia se combina cu 4 picaturi de V-6 sau ulei de masline presat la rece si se aplica local prin ungere si masaj usor, ingerare orala, pulverizare, inhalare ca mireasma.
             3.Cedarwood – Lemn de cedru
             Cedrus atlantica, familia : Pinaceae
             „A vorbit despre copaci, de la cedrul din Liban până la isopul care creşte pe zid, a vorbit de asemenea despre dobitoace, despre păsări, despre târâtoare şi despre peşti.” 1Imparati 4:33.
Mentionari in Biblie : Leviticul 14:4, 6, 49, 51, 52; Numerii 19:6; Imparati 4:33
Sursa : Scoarta copacului.
Chimia : hidrocarburi sesquiterpene 58%, alcooli sesquiterpene 22%, cetone sesquiterpene 18%.
Utilizari in timpuri biblice : curatarea leprosilor, ritual de purificare dupa atingerea unui cadavru sau orice altceva considerat „necurat”, ritual de curatare de spirite rele, imbalsamare, probleme ale pielii, diferite medicamente cosmetice, efect calmant.
Utilizari actuale : tuberculoza, bronsita, afectiuni ale pielii (acnee, psoriazis), caderea parului.
Uleiul are o aroma placuta de lemn de cedru. Destinde, calmeaza si contribuie la mentinerea unei functionari sanatoase a plamanilor. Lemnul de cedru este utilizat in mod uzual ca o componenta pentru produsele cosmetice impotriva tenului gras. Ajuta la eliberarea cailor respiratorii, cresterea parului, pielea, sistemul limfatic, sistemul nervos.
Aplicatii : pulverizare, se aplica local prin ungere si masaj usor, ingerare orala, inhalare ca mireasma.
Celebrul Templu a lui Solomon a fost construit din lemn de cedru, pentru aroma sa placuta si pentru influenta acestuia asupara sanatatii.
Lemnul de cedru se gaseste de asemenea in amestec la producerea uleiurilor combinate : „Inspiration”, „Sacred Mountain”, „Brain Power”.
               4.Cypress – Chiparos
               Cupressus sempervirens, familia: Cupressaceae
               „Îşi taie cedri, chiparosi şi stejari, pe cari şi -i alege dintre copacii din pădure. Sădeşte brazi, şi ploaia îi face să crească.” Isaia 44:14.
Mentionari in biblie : Isaia 44:14; 41:19; 3Imparati 9:11; Cantarea Cantarilor 1:16.
Sursa : Ramurile copacului.
Chimia : monoterpene 77%, sesquiterpene 12%, alcooli 9%, esteri 7%, diterpene 3%.
Utilizari in timpurile biblice : artrita, laringita, reducerea tesutului cicatriceal, crampe.Uleiul de chiparos este mentionat intr-un comprimat babilonian datat in anul 1800 i.Hr.
Utilizari actuale : rol de sustinere a sistemului cardiovascular (creste circulatia, intareste capilarele sanguine, controleaza hemoragiile si sangerarile nasului, amelioreaza disconfortul toracic acut), este benefic emotional: usureaza sentimentul de pierdere, promoveaza sentimente de securitate si legatura cu pamantul; ajuta femeile in timpul menstruatiei si menopauzei.
Monoterpenele reprogrameaza memoria celulara cu informatii corecte, promovand astfel vindecari permanente la nivel celular.
Uleiul de chiparos stimuleaza de asemenea, productia de leucocite (celulele albe din sange), care faciliteaza fuctionarea optima a mecanismelor naturale de aparare a corpului.
Aroma sa proaspata, picanta, usor lemnoasa, invioreaza, intareste si are un efect de armonizare.
Aplicatii : se aplica local prin ungere si masaj usor de-a lungul coloanei vertebrale, sub brat, pe picioare, inima si piept.
Uleiul de chiparos se mai gaseste ca element si in amestecuri de uleiuri : „Aroma Seiz” (pentru crampe musculare), „Aroma Life” (pentru dureri in piept), „R.C.”(congestie respiratorie).
                5.Galbanum
                Ferula gummosa, familia : Apiaceae (parsley)
                „Domnul a zis lui Moise: ,,Ia mirodenii dulci, stacte, onice, galbanum, si tamaie curata, în aceeaş măsură.” Exodul 30:34.
Mentionari in biblie : Exodul 30:34-36.
Sursa : rasini din tulpini si ramuri.
Chimia : monoterpene 75%, sesquiterpene 4%, esteri 3%, cumarina 2%, acizi carboxilici 1%, diazina 1%, furanoide 1%.
Utilizari in timpuri biblice : component in uleiuri folosite la mirungere, diverse medicamente, parfumuri, inaltator spiritual care pastreaza in acelasi timp si legatura cu pamantul, amelioreaza durerile, spasmele si crampele, efect diuretic.
Utilizari actuale : abcese , acnee, astm, tuse cronica, crampe musculare, indigestie, dureri musculare, pentru tesutul cicatriceal, riduri, rani, echilibreaza emotional.
Monoterpenele reprogrameaza memoria celulara, promovand astfel vindecarea permanenta. Cumarinele sunt fenoli antiseptici, cu miros ca de pamant reavan, ca fanul proaspat cosit sau ca iarba.
Aplicatii : se aplica local prin ungere si masaj usor, ingerare orala.
Uleiul de galbanum se gaseste de asemenea in amestec la producerea uleiurilor combinate : „Gathering” si „Exodus”.


Articole